Brooklynella is een parasiet die vaker voorkomt in een zee aquarium dan men in eerste instantie denkt. De behandeling kan erg moeilijk zijn en daarom is Brooklynella een gevreesde infectie voor in je aquarium.
Brooklynella hostilis
Brooklynella hostilis behoort tot de groep van de trilhaardiertjes. Deze parasieten hebben maar één cel, over het algemeen is er weinig over bekend. De levenscyclus van deze parasiet bestaat eigenlijk uit een vrije fase, een fase waarin deze zich op een vis bevindt en vermoedelijk ook een rustfase. De brooklynella plant zich voort door middel van celdeling, dit is een zeer snel reproductieproces. De parasiet voedt zich eigenlijk met de huidcellen en de bloedcellen van de vis waar deze zich op bevindt. Hierdoor overlijden vissen al snel aan de gevolgen van uitdroging en secundaire infecties. Omdat vissen natuurlijk via het water van het aqaurium met elkaar in contact staan kan de infectie zich erg snel verspreiden.
Symptomen van de infectie
Een Brooklynella-infectie kan zich op verschillende manieren uiten. Niet alle vissen hoeven dezelfde symptomen te hebben. Zo hebben geïnfecteerde vissen in het beginstadium vaak een aantal witte stipjes op hun huid. Kort nadat de vissen zijn geïnfecteerd gaan ze sneller ademen. Dit komt omdat de parasiet vaak als eerste in de kieuwen zit en deze de kieuwen zodanig beschadigen dat ademhalen voor de vissen moeilijk wordt. Daarna krijgt de vis vaak een vlekkerig patroon over zijn huid, dit komt omdat de slijmhuid zicht gaat verdikken. Als eenmaal de infectie is vastgesteld dan zullen de vissen vrijwel in alle gevallen opgevangen moeten worden voor de behandeling.
De behandeling
Zoals hiervoor vermeld, moeten de vissen in vrijwel elk geval opgevangen worden voor een behandeling. Er is een veel gebruikte behandelmethode. De bekende behandelmethode is een dip in een zoetwaterbad, waarvan de pH is aangepast op de pH van het zeewater. De parasiet zal de blootstelling aan zoetwater niet overleven, het is dan ook verstandig om een bak met osmosewater klaar te zetten waarvan de temperatuur en de pH gelijk zijn aan het water in het hoofd aquarium. Het is ook belangrijk om een luchtsteen in het water te plaatsen voor een sterke beluchting. Daarnaast moet je ook een tweede bak klaarzetten en een quarantaine bak voor na de behandeling. Het beste is om vervolgens de vissen (niet allemaal tegelijk) in het zoetwaterbad te plaatsen. Verstandig is om de vissen te observeren of deze geen tekenen van stress gaan vertonen. De vissen kunnen het beste 3 tot 4 minuten in het zoetwaterbad blijven totdat ze een korte dip in het bad met het lage zoutgehalte moeten maken. Dit kan 30 seconden tot 2 minuten duren, dit is afhankelijk van de conditie van de vissen. Eventuele nog levende parasieten vallen dan alsnog van de vissen af.