Rashonden zijn reuze populair in Nederland. Rashonden zijn in het verleden gefokt voor een bepaald doel. In totaal zijn er wel meer dan 300 verschillende hondenrassen te onderscheiden die allen ook sterk van elkaar verschillen. Hoe verzorg je dan het beste jouw rashond? We geven hieronder een kort overzicht.
Wanneer is het dier een rashond?
Een hond moet aan drie voorwaarden voldoen om als een echte rashond gezien te worden. De hond moet in ieder geval over een stamboom beschikken, waarin geregistreerd staat dat zowel de moeder als vader van hetzelfde ras afkomstig zijn. Daarnaast moet het dier aan bepaalde ras standaarden voldoen die voor dat specifieke ras gelden. Hierin staan de onder meer de kenmerken van het ras beschreven. Deze standaarden zorgen ervoor dat iedere hond binnen hetzelfde ras sterk op elkaar lijken in zowel uiterlijk, karakter en gedrag. Sommige rassen zijn altijd populair gebleven. Zo is de Duitse herdershond bij eenieder geliefd. Echter, kan het ook voorkomen dat een ras ineens populair wordt. Veel mensen kopen het dier dan in een impuls zonder dat ze zich echt verdiept hebben. Bovendien kan het dan nog wel eens voorkomen dat de fokker het fokken iets minder nauwkeurig neemt om maar aan de vraag te voldoen.
Volledige rashond en erfelijke aandoeningen
Een rashond is natuurlijk super mooi, maar rashonden kunnen beschikken over erfelijke aandoeningen. Het is dan ook belangrijk om het dier goed te verzekeren. Dit kan door een hondenverzekering af te sluiten. Bij het basispakket ben je dan in ieder geval verzekert voor noodzakelijke operaties, medicijnen die worden voorgeschreven en consultant afspraken met de dierenarts. Overige ingrepen, zoals vaccinaties, sterilisatie/castratie en gebit zijn dan niet gedekt. Hiervoor dien je aanvullende dekkingen af te sluiten.
Een kruising is ook een mogelijkheid
Om het ras gezond te houden, worden door sommige fokkers een kruising gemaakt. Het bloed van twee verschillende rassen komt dan terug in de pup. Het voordeel hiervan is dat de kans op erfelijke aandoeningen veel kleiner is. Toch is het vooralsnog ook bij deze honden aan te raden om een huisdierenverzekering af te sluiten. Indien er dan toch een bezoekje naar de dierenarts moet worden gepleegd, kom je tenminste niet voor onverwachte kosten te staan. Daarnaast worden in tegenstelling tot een rashond de ouders echter niet bekend gemaakt en weet je van te voren dus niet hoe je pup eruit zal zien of welke karaktereigenschappen het meeste zullen overheersen.
Het verzekeren van je dier is een goede eerste stap voor de verzorging van zowel je rashond als kruising. Bij een rashond is echter beter in te schatten hoe je deze dient te trainen, omdat de eigenschappen van te voren bekend zijn. Probeer dan ook altijd goed na te denken over je beslissing, voordat de hond wordt aangeschaft. Een hond is namelijk een vriend voor het leven die alle tijd en aandacht verdient.