Op vakantie met een kat

Je gaat of vakantie en je wilt je kat graag meenemen. Allereerst is het belangrijk om op je vakantiebestemming te informeren of het toegestaan is je huisdier mee te nemen. Ook moet je ruim van te voren uitzoeken of je kat bepaalde inentingen nodig heeft en moet je ervoor zorgen dat alle papieren op orde zijn (inentingspaspoort en dergelijke). Dat kun je altijd even overleggen met de dierenarts. Bedenk ook goed of het eigenlijk wel een goed idee is om je kat mee te nemen. Uiteraard is het minder problematisch als je naar een vakantiehuisje in Nederland gaat. Maar als je echt een verre reis gaat maken, naar een tropische bestemming, doe je je kat er meestal geen plezier mee hem mee te nemen.

Vakantie met de auto of het vliegtuig

Als je met je kat op vakantie gaat, zorg dan allereerst voor een goede box om je kat in te vervoeren. Het is fijn als hij zijn eigen slaapkussen heeft en zorg uiteraard ook voor voldoende voeding en drinken. Stop regelmatig zodat je kat ook een frisse neus kan halen en zijn benen kan strekken.
Bij veel vliegtuigmaatschappijen is het toegestaan je kat als handbagage mee te nemen in een goede vervoersbox, maar deze moet aan een aantal strikte regels voldoen. Je huisdier kan ook meereizen in het bagageruim. Overleg met de luchtvaartmaatschappij wat de precieze regels zijn.

Alternatieven

Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om de kat niet mee te nemen op vakantie. De vraag is of je huisdier er echt vrolijker van wordt of dat je het voornamelijk voor jezelf doet. Als je je kat niet mee neemt op vakantie, is er wellicht iemand uit je familie of vriendenkring die kan oppassen. Of je brengt je kat naar een dierenpension. Houdt er wel rekening mee dat dierenpensions vooral in de vakantieperiode vaak erg vol zitten. Het is dus wel belangrijk om tijdig een plekje voor je kat te reserveren.