Tips om je paard te verzorgen

Je paard is je beste vriend en natuurlijk wil je het allerbeste voor hem. Als je trotse eigenaar bent van je eigen (verzorgings-)paard, draag je uiteraard niet alleen de lusten. Een goede verzorging hoort er ook bij. Dat is veel werk en brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Dag in en dag uit, door weer en wind heeft je paard een goede verzorging nodig. Ook is het belangrijk dat je elke dag met je paard rijdt of longeert.

Voordat je gaat rijden

Zorg er altijd voor dat je in een goed humeur bent als je je paard gaat verzorgen. Paarden zijn uiterst gevoelige dieren, die jouw emotionele gesteldheid haarfijn aanvoelen. Maak allereerst contact met je paard, praat ertegen en klop hem geruststellend op zijn hals. Als je je paard gaat poetsen, gebruik je een halster en touw om hem te kunnen vastzetten of vasthouden.
Elk paard heeft een eigen verzorgingskoffer met verschillende borstels en verzorgingsproducten. Bij het borstelen strijk je altijd van voor naar achteren en houd contact met je paard als je eromheen loopt. Maak geen onverwachte bewegingen, zodat je paard niet schrikt. Daarna krab je met een hoevenkrabber de hoeven schoon. Na het poetsen, kun je je paard gaan opzadelen. Zorg dat het zadeldek goed ligt, zodat het zadel niet kan verschuiven. Stel de beugelriemen op de juiste lengte in. Het hoofdstel doe je pas om als je de stal uit kunt.

Naverzorging

Na een les of het rijden met je paard, is een goede naverzorging belangrijk. Ook hierbij kun je je paard het beste met een halster en touw vastzetten of vasthouden. Je haalt het hoofdstel en zadel af. Eventuele bezwete plekken kun je afsponsen en op de plek waar het zadel heeft gezeten kun je je paard lekker masseren. Als je paard erg bezweet is, gebruik je een fleecedeken. Deze wissel je later om voor een staldeken, behalve in de zomer.