Wat te doen als je bang bent voor honden?

Honden zijn over het algemeen ontzettend lieve huisdieren. De meeste honden doen ook geen vlieg kwaad. Toch zijn sommige mensen bang voor honden. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo kun je als kind misschien ooit eens gebeten zijn door een hond. Of je bent bang voor honden, omdat iemand in je familie dat ook is. Je kunt bang zijn dat een hond je bespringt of bijt. Sommige mensen zijn al bang als een hond blaft of aan ze snuffelt. Meestal is een hond dan alleen nieuwsgierig of enthousiast, maar voor mensen met een hondenfobie kan dat heel beangstigend zijn.

Hoe gedraag ik me bij een hond?

Het is lastig om honden compleet te vermijden dus van een angst voor honden kun je veel last hebben. Gelukkig kun je er ook wat aan doen. Als je op bezoek gaat bij mensen met een hond, kun je vragen of ze de hond in een andere kamer willen zetten. Kom je een hond tegen op straat, dan kun je de baas laten weten dat je bang bent en vriendelijk vragen of hij zijn hond aan wil lijnen. Maak vooral geen onverwachte bewegingen en ga niet rennen. Honden zijn nu eenmaal speelse dieren en zien dat als een uitnodiging om te gaan spelen. Staar een hond nooit recht in de ogen aan. Hij kan dat als bedreiging of uitdaging zien, waardoor hij sneller gaat blaffen of grommen.

Gedragstherapie

Er zijn verschillende trainingscentra en praktijken voor gedragstherapie tegen een hondenfobie. Onderdeel van dergelijke therapie├źn is om vertrouwd te raken met honden. Dit gebeurt uiteraard in kleine stapjes. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een hond te observeren van achter een raam. Beetje bij beetje kun je dan leren om dichterbij een hond in de buurt te komen, totdat je een hond durft te aaien of voeren. Er worden over het algemeen goede resultaten behaald met dergelijke therapie├źn, dus het is zeer waarschijnlijk dat je van je angst voor honden af kunt komen.